woensdag 30 maart 2016

Bakken

Bakken


Het allereerste begin, de allereerste blog van Lydia: wat een leuke reacties én al een aantal officiële volgers, helemaal geweldig vinden wij dat!

Lydia gaf mij wel heel veel eer, maar ja, dat is Lydia :-) Het is dan ook heel leuk dat zij het andere Breimeisje is: altijd enthousiast over de dingen die ik maak, over de ideetjes voor de workshop en ook zelf altijd met leuke dingen bezig! Wat had ze een geweldige mooie hoes gehaakt voor haar nieuwe laptop!

Het is de bedoeling dat we op deze blog allebei gaan bloggen, maar hoe het precies gaat werken, dat is nog even afwachten en uitproberen. Vandaag een bijdrage van mij.

Lydia vertelde dat ik meestal bak voor de workshop. We hebben ook wel periodes dat we dat om de beurt doen en als Lydia bakt, dan is het vaker "iets anders". Als ik bak is het (bijna) altijd de kruidkoek van mijn Beppe. Gewoon omdat het een heel makkelijk recept is, waar je weinig voor nodig hebt, het is snel klaar en iedereen vindt het lekker. Ik maakte er vorige week nog een, voor Katrein! Die is namelijk aan het verbouwen.


Anderhalve week dicht en achter deze schermen wordt heel hard gewerkt. Dan is een kruidkoek wel lekker bij de koffie, dacht ik zo!

Het recept staat weliswaar op mijn andere blog, maar sinds wij een nieuwe keuken hebben en dus ook andere ovens (we hebben een fornuis met drie ovens) doe ik het een beetje anders, dus ik vermeld de huidige versie hier:

Men neme 
een pak zelfrijzend bakmeel (500 gram),
een pak (donker)bruine basterdsuiker (daar blijkt 600 gram in te zitten),
0,375 liter water, oftewel 3/8 liter
en wat koek/speculaaskruiden, zeg maar een flinke theelepel.

Dat gaat allemaal in een beslagkom en je mixt dat met een mixer op de hoogste snelheid. Ik doe dat ongeveer 5 minuten, dan is het lekker luchtig en zo stop ik er ook wat liefde en aandacht in.

De bakvorm, bij voorkeur mijn oude aluminium vorm, vet ik in met wat boter en ik bestrooi het met paneermeel en daarna giet ik het beslag in de vorm.


Ik bak de koek nu in de heteluchtoven, op 160 graden. Na een uur is de koek klaar! 


Ik test het vaak nog wel even voor de zekerheid met een satéprikker (of een breinaald, ik ben per slot van rekening een Breimeisje!), maar tot nog toe was het gewoon in een keer goed!


De koek heb ik bij Katrein afgeleverd. Op 1 april is de heropening! Meer informatie daarover is te vinden op de facebookpagina van Katrein.

Misschien laat ik hier ook nog wel eens een haak- of breiwerkje zien, dat blijf ik in ieder geval doen op debreimeisjes.blogspot.nl.


Graag tot een volgende keer!
Groetjes van Akkelien5 opmerkingen:

 1. Oh, dat ziet er lekker uit! Doe mij maar een groot stuk ...:)

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is wel heel erg simpel voor een cake die er zó lekker uitziet (en waarschjnlijk ook smaakt)!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oef, dat is wel erg veel suiker. Zou het ook met iets minder kunnen, of is de verhouding dan zoek?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was eigenlijk 500 gram zelfrijzend bakmeel en 500 gram basterdsuiker, van allebei een pak en zo deed ik het dus altijd. Op een dag kwam ik erachter dat er 600 gram in zo'n pak suiker zit. Maar ja, ik bak de doek altijd zo en het is echt lekker! Dus laat ik het zo. Er zit geen boter in, waar ook wat voor te zeggen is. Maar tegenwoordig is suiker echt wel een dingetje, hé. Maar uit zo'n koek snij ik dan bijna twintig plakken! Dan verdeel je het weer over veel personen :-)

   Verwijderen